Ligduur: verschil tussen versies

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 47: Regel 47:
  
 
===== Normstelling =====
 
===== Normstelling =====
ValueCare berekent per DBC diagnose het betreffende stuurpunt uit in de [[Externe benchmark|benchmark]]. Het ziekenhuis kan zich enkel met het eigen type ziekenhuis vergelijken (Academisch, algemeen of topklinisch). Omdat ValueCare de berekening van de benchmarknorm op basis van DBC-diagnose maakt, is er gecorrigeerd voor verschil in casemix tussen de eigen realisatie en de benchmark.
+
ValueCare berekent per DBC diagnose het betreffende stuurpunt uit in de [[Externe benchmark|benchmark]]. Het ziekenhuis kan zich enkel met het eigen type ziekenhuis vergelijken (Academisch, algemeen of topklinisch). Omdat ValueCare de berekening van de benchmarknorm op basis van DBC-diagnose maakt, is er gecorrigeerd voor de verschillen in DBC diagnoses en de frequentie van voorkomen per ziekenhuis.
  
 
===== Sturing =====
 
===== Sturing =====

Huidige versie van 16 mei 2023 om 10:31

Valuecare logo 2024.png

Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Kliniek
Samenvatting

Deze behandeluitkomst betreft ligduur van patiënten met een van de volgende opnametypes: klinische verpleging, gezonde moeder, gezonde zuigeling, verkeerde bed, IC en afwezigheid.

Kortere ligduur vergroot de patiënt tevredenheid en is kostenbesparend voor het ziekenhuis. De ligduur is daarom een geschikte kwaliteitsindicator voor het ziekenhuis. Het streven naar een korte ligduur moet echter nooit ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg; het inkorten van de ligduur moet worden gezien als een gevolg van patiëntgerichte en doelmatige zorg.

ValueCare registreert ligduur als de lengte van de opname in dagen. Erg lange of erg korte typen opnames zijn uitgesloten om een goed beeld te kunnen geven van de gemiddelde ligduur.

ValueCare geeft het aantal dagen ligduur tov benchmark weer per maand, per specialisme/specialist, per afdeling, en per DBC diagnose.

Regelgeving / beleid
2022
Indien patiënten sneller in het ziekenhuis behandeld kunnen worden, gaan de kosten per behandeling omlaag. Veronderstellende dat de kwaliteit bij een kortere ligduur niet verslechtert en dat er geen verschuiving van zorg plaatsvindt (naar extramuraal), betekent een kortere ligduur ook meer doelmatigheid.

2022: VZinfo - Ligduur in ziekenhuizen

2023
Indien patiënten sneller in het ziekenhuis behandeld kunnen worden, gaan de kosten per behandeling omlaag. Veronderstellende dat de kwaliteit bij een kortere ligduur niet verslechtert en dat er geen verschuiving van zorg plaatsvindt (naar extramuraal), betekent een kortere ligduur ook meer doelmatigheid.

2023: VZinfo - Ligduur in ziekenhuizen

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. ValueCare bekijkt de ligduur van patiënt op basis van de aan opname datum van de opname en de ontslag datum. Het verschil daartussen is de ligduur in dagen.
  2. ValueCare kijkt alleen naar de ligduur van ontslagen patiënten. Patiënten op een wachtlijst, patiënten wiens opname is geannuleerd of patiënten die zijn opgenomen of opgeroepen tellen niet mee in de berekening van de ligduur.
  3. Van alle opnames kijkt ValueCare naar de opname types klinische verpleging, gezonde moeder, gezonde zuigeling, verkeerde bed, IC en afwezigheid. De opname types poliklinische opname, langdurige observatie, poliklinische bevalling en dagverpleging zijn uitgesloten omdat de ligduur van deze opnametypes vaak erg lang of erg kort is, waarbij deze ligduur dus geen reflectie is van de kwaliteit van zorg.
Normstelling

ValueCare berekent per DBC diagnose het betreffende stuurpunt uit in de benchmark. Het ziekenhuis kan zich enkel met het eigen type ziekenhuis vergelijken (Academisch, algemeen of topklinisch). Omdat ValueCare de berekening van de benchmarknorm op basis van DBC-diagnose maakt, is er gecorrigeerd voor de verschillen in DBC diagnoses en de frequentie van voorkomen per ziekenhuis.

Sturing

Ziekenhuizen kunnen kortere ligduur van hun patiënten bereiken door de kwaliteit en veiligheid van hun zorg te verbeteren. Dit maakt ligduur een goede kwaliteitsindicator en maat voor het niveau van de zorg in een ziekenhuis. Door het verbeteren en optimaliseren van de zorg en daarmee het verkorten van de ligduur bespaart het ziekenhuis middelen en kosten en zijn patiënten sneller weer thuis.

Het monitoren van het percentage korte ligduur in de tijd geeft houvast bij het meten van de effecten van interventies die moeten leiden tot kwaliteitsverbetering. Als er een interventie plaatsvindt, maakt de indicator zichtbaar of deze interventie tot de gewenste verbetering heeft geleid.

De volgende kwaliteitsindicatoren helpen bij het bewaken van de beleidsuitvoering rondom korte ligduur en kwaliteit van de zorg:

Kwaliteitsindicatoren Ziekenhuizen

ValueCare denkt graag met u mee over het verbeteren van de sturing in uw ziekenhuis. Mochten er op basis van bovenstaande nieuwe ideeën of suggesties voor controles ontstaan, laat het dan aan ValueCare weten via uw ValueCare contact.

Programmeerbare norm

Er is sprake van “Ligduur” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle ontslagen patiënten met opname type klinische verpleging, verkeerde bed, gezonde zuigeling en gezonde moeder, IC en afwezigheid

Blauwepijl.png

2) Het verschil tussen de opname datum en de ontslag datum is de ligduur

Blauwepijl.png

3) Gemiddelde ligduur is alle ligdagen van alle meegenomen patiënten bij elkaar opgeteld, gedeeld door het aantal patiënten


Logica: 1 en 2 en 3

Valuecare logo 2024.png