Ziekenhuizen productiewaarde

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valuecare logo 2024.png

Productiewaarde

De methodiek voor de ‘Productiewaarde’ is opgezet aan het begin van de COVID-19 pandemie. Er ontstond een grote behoefte aan actueel inzicht in waarde van de geleverde productie om zo snel schommelingen te signaleren en hierop in te springen en/of de prognose bij te stellen.

Enkel sturen op aantallen kan een vertekenend beeld geven voor de te verwachtte realisatiewaarde en enkel kijken naar de waarde van afgeronde DBC-trajecten is er altijd een vertraging. Hierdoor mist goed inzicht in de meest recente ontwikkelingen en worden deze later dan nodig gesignaleerd.

Inmiddels wordt Productiewaarde voor verschillende doeleinden. In eerste instantie nog steeds voor actueel inzicht in ontwikkelingen van de productie. Ook worden de cijfers gebruikt om decentraal het gesprek te voeren over de hoeveelheid geleverde zorg én als basis voor de verdeling van opbrengsten onder de medisch specialisten.

ValueCare berekent dagelijks een waarde voor iedere kalenderweek en -maand van alle OZP’s en alle zowel lopende als afgeronde DBC’s. Deze waarde wordt de productiewaarde genoemd. Deze wordt afgezet tegen een referentiejaar in tarieven van het huidige jaar of een aangeleverde begroting om de cijfers goed te kunnen duiden en hierop te sturen. Er zijn verschillende doorsnedes beschikbaar zoals bijvoorbeeld week/maand, specialisme, diagnose en omzetstroom.

Toelichting methodiek

ValueCare berekent de productiewaarde door een DBC meerdere keren af te leiden naar een zorgproduct met de eigen gecertificeerde grouper, iedere keer met een extra week of maand aan geregistreerde verrichtingen. Aan alle tussentijdse en uiteindelijke zorgproducten, wordt het tarief gekoppeld van de verzekeraar van de patiënt voor dat schadelastjaar. Wat er door een week aan verrichtingen wijzigt tussen deze twee tarieven, wordt gezien als de Productiewaarde van die week. OZP’s worden ook gewaardeerd en toegekend aan de dag waarin geleverd.

Voorbeeld opbouw productiewaarde van een DBC

Het kan zijn dat na facturatie blijkt dat er een andere declaratie- en zorgproductcode gedeclareerd is en/of een andere gefactureerde waarde dan het tarief (grouperwaarde). Ook komt het voor dat er aan een andere betalende instantie (/ de patiënt zelf) gefactureerd is óf de factuur gesplitst gedeclareerd is. Om ervoor te zorgen dat hierdoor geen een afwijking ontstaat tussen de financiële administratie en de Productiewaarde, worden deze afwijkende gefactureerde gegevens leidend.

Dit wordt ook verrekend over de afzonderlijke de afzonderlijke productieweken en -maanden in het geval van DBC’s. Dit betekent bijvoorbeeld dat:

  • Als de gefactureerde waarde 10% lager is dan het tarief behorende bij het afgeleid zorgproduct (grouperwaarde), verlagen we de productiewaarde van alle weken en maanden met 10%. Hierdoor tellen alle periodes van een DBC op tot het uiteindelijk gefactureerde bedrag.
Hoe facturatie verdeeld wordt over verzekeraars
  • Ter illustratie een voorbeeld van een DBC welke gesplitst gefactureerd is (171,- aan Passant) en hoe de gefactureerde waarde verdeeld wordt over de verzekeraars:
  • Wanneer een zorgproduct gesplitste gefactureerd wordt, wordt de gefactureerde waarde over alle weken en maanden naar rato verdeeld over de betalende verzekeraar en passant.
  • Een combinatie van bovenstaande punten kan ook voorkomen, een gesplitste factuur met een ander totaalbedrag dan de grouperwaarde en wordt met dezelfde logica verdeeld.

Productiewaarde uitrekenen

De Ziekenhuizen productiewaarde wordt als volgt berekend:

1) Productiewaarde week n =

Grouperwaarde DBCs eind week (n)

Minus

Grouperwaarde DBCs eind week (n-1)


Logica: 1

Verdieping

Ontbrekende waarde en na-registratie

De berekening en eventuele aanpassingen voor gefactureerde zorg voeren we dagelijks uit met de data die op dat moment beschikbaar is. Hierdoor kunnen door wijzigingen in de registratie de productiewaarde van voorgaande weken en maanden nog stijgen of dalen in waarde. Wanneer een DBC bijvoorbeeld nog geen diagnose kent, zal er ook geen geldig zorgproduct uit de grouper komen waardoor er ook geen waarde toegekend kan worden aan de DBC. Wanneer de diagnose is toegevoegd, zal de productiewaarde met terugwerkende kracht voor de hele DBC berekend en toegevoegd worden. Het is echter ook mogelijk dat het toevoegen van verrichtingen in de tijd leiden tot een daling van de waarde van de DBC. In dat geval zal er een negatieve productiewaarde voor die week gelden.

Gehanteerde tarieven

Er wordt gebruik gemaakt van tarieven uit het ZIS. Als er geen tarief voor de verzekeraar/declaratiecode gevonden wordt voor het betreffende schadelastjaar, wordt het laatst bekende tarief voor deze combinatie gehanteerd. Mocht deze er ook niet zijn, wordt gerekend met het Passant tarief gezien deze zorg vaak aan de patiënt zelf in rekening gebracht wordt.

Voor DGM en Stollingsfactor, gebruiken we bij het ontbreken van een tarief het gemiddelde tarief dat bekend is bij andere verzekeraars. Als er helemaal geen tarief gevonden wordt, pakken we het max NZa tarief.

Inzicht in het gebruikte tarief en de herkomst van dit tarief, is te vinden in de facetten ‘tarief’ en ‘tariefstatus’.

Aan het begin van het jaar zijn de nieuwe tarieven nog niet bekend waardoor veel teruggevallen wordt op voorgaand jaar. Het is mogelijk om concept tarieven aan te leveren totdat de nieuwe tarieven in het ZIS ingelezen zijn.

Wanneer oude jaren getoond worden met tarieven van het huidige jaar, wordt voor Multizorg de tarieven van ONVZ gehanteerd.

Gehanteerde definities en begrippen

Standaard uitgefilterd is zorg welke in het ZIS bestempeld is als ‘niet declarabel’. Verder tonen we alle OZP’s en DBC’s inclusief de verrichtingen waarvoor geen geldig zorgproduct van de NZa afgeleid wordt, maar wel een waarde gefactureerd wordt. Deze laatste zijn te herkennen aan tarieftype ‘leeg’.

Hieronder nog enkele van de beschikbare facetten extra toegelicht:

  • Grouperwaarde

Alle mutaties van een week of maand, hierbij zijn zowel positieve mutaties als negatieve mutaties in mee genomen. Negatieve mutaties ontstaan bijvoorbeeld wanneer een DBC een uitvalproduct wordt door het toevoegen van zorgactiviteiten. (zie dashboard ‘Productiewaarde – Zorgactiviteiten per productieweek schadelastjaar 2021’) Dit facet is ook gevuld voor OZP’s met de waarde van de OZP.

  • Positieve grouperwaarde

In dit facet worden alleen positieve mutaties meegenomen. Hierdoor kan de totale positieve grouperwaarde hoger zijn dan het tarief dat hoort bij het uiteindelijke afgeleid zorgproduct van een DBC. Dit facet is ook gevuld voor OZP’s met de waarde van de OZP.

  • Tussentijds zorgproduct

Het zorgproduct waar een DBC gedurende de looptijd naartoe afleidt.

  • Afgeleid zorgproduct

Het laatste zorgproduct waar een DBC naar afwijkt. Bij een gesloten DBC is dit het uiteindelijke zorgproduct.

  • Aanvangsdatum

De productiewaarde is niet alleen per kalenderweek- of maand te bekijken met deze data, maar ook weer te geven per aanvangsmaand of -jaar (is gelijk aan schadelastmaand of – jaar). Hiermee is de aansluiting te maken op de schadelastmodule van ValueCare of eigen financiële cijfers.

  • Omzetstroom

Alle DBC’s en OZP’s worden obv de aanwezigheid van zorgprofiel klasse, behorende bij de geleverde verrichtingen, ingedeeld in een omzetstroom. Deze indeling wordt dagelijks bepaald per hele DBC, waardoor het kan gebeuren dat Productiewaarde van deze DBC gedurende de tijd van omzetstroom verandert.

  • Verzekeraar (groep) en Verzekeraar (groep) patiënt

Bij ‘Verzekeraar patiënt’ tonen we de verzekeraar welke geregistreerd staan bij de patiënt. Dit is de verzekeraar waaraan we de grouperwaarde toekennen. ‘Verzekeraar’ bevat in eerste instantie dezelfde verzekeraar, tenzij uit de bijbehorende factuur blijkt dat deze afwijkt, dan wordt de verzekeraar uit de factuur hier getoond.

Dashboards

Enkele dashboards uitgelicht:

  • Productiewaarde – Datavalidatie

Hier is alle achterliggende data van de productiewaarde te vinden in tabel-vorm voor OZP’s en DBC’s. Hier wordt zowel de Productiewaarde weergegeven als de Grouperwaarde, Positieve Grouperwaarde en de aantallen. Ook is in dit dashboard een overzicht van de tarieven die gebruikt worden.

  • Productiewaarde – Historie bevroren standen

Hier is het verloop van de productiewaarde in de tijd te volgen waardoor onder anderen inzicht is in de mate van na-registratie per specialisme of per tarieftype. In de versie ‘per schadelastjaar’ is deze historie weergegeven voor alle zorg per schadelastjaar waarmee te zien is hoe de totale schadelast van dat jaar volloopt. Alle tussentijdse ‘standen’ blijven zo bewaard en zijn terug te zien.

  • Productiewaarde - Schadelastjaar 2022 versus begroting

In dit dashboard wordt alle zorg behorende tot één schadelastjaar getoond, maar weergegeven per productiemaand. Hier is dus de realisatie van dat jaar over de kalendermaanden te zien. Een schadelastbegroting is naar rato te verdelen over de kalendermaanden waardoor deze te volgen met gerealiseerde zorg tot nu toe.

  • Productiewaarde – Zorgactiviteiten per productieweek schadelastjaar 2021

Op dit dashboard is terug te vinden welke zorgactiviteiten er in een week geleverd zijn en welke positieve of negatieve productiewaarde hierbij hoort.

  • Productiewaarde - Schadelast en productie DBC´s verdieping

Verdiepend inzicht bijvoorbeeld over in welke maanden de productie geleverd wordt voor DBC’s geopend in een schadelastmaand of in welke weken van een DBC de meeste productie geleverd wordt.

Valuecare logo 2024.png