Stuurmodel Medisch Specialisten: verschil tussen versies

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 36: Regel 36:
 
[[Herhaalconsulten op afstand]]
 
[[Herhaalconsulten op afstand]]
  
[[Toegangstijden voor operaties]]   
+
[[Toegangstijden voor operaties]]
 +
 
 +
[[Toegangstijden voor polikliniek]]   
  
 
== Betere behandeluitkomsten ==
 
== Betere behandeluitkomsten ==

Versie van 16 mei 2023 10:48

Artsen zelf in control

Meer patiënten helpen met hetzelfde geld, dat is onze uitdaging in de medisch specialistische zorg. Hierdoor ontstaat een groeiende behoefte van artsen om zelf in control te zijn: binnen begroting blijven, duurzaam gebruik van tijd, ruimte & middelen, behandeluitkomsten verbeteren en passende zorg aanbieden. Hiervoor is het Stuurmodel Medisch Specialisten ontwikkeld, samen met artsen in het Medisch Specialistisch Bedrijf en in loondienst.

Met het Stuurmodel Medisch Specialisten krijgt de medisch specialist dagelijks up-to-date stuurinformatie, om zelf te kunnen sturen op productie binnen begroting, duurzaamheid, betere behandeluitkomsten en passende zorg.

De informatie wordt met een set stuurpunten per specialisme getoond in de ValueCare portaal. Zelf in te richten vanuit een bibliotheek en door alle collega’s te raadplegen. De informatie is actiegericht: actueel en voorzien van detail ‘wie, wat, waar’ om koers te kunnen bijstellen wanneer nodig.

Wekelijks brengen we specialisten samen, landelijk per specialisme: het digitale ValueCare Stuur Spreekuur. Om met elkaar beter te leren sturen en de ontwikkeling van de informatie te voeden.

Binnen begroting blijven

Of u nu de eigen begroting aanlevert, of het standaard referentiejaar gebruikt – u heeft dagelijks up-to-date inzicht in de stand van de productie tov begroting. Zo kunt u tijdig bijsturen om binnen begroting te blijven. Hieronder leest u hoe dit werkt en wat de definitie van de stuurpunten is tov van begroting.

Eigen begroting gebruiken

DBC’s tov begroting

Productiewaarde tov begroting

Verrichtingen tov begroting

Normtijd tov begroting

Duurzaamheid

Minder wachten op de OK of op de poli. Minder vaak de patiënt terugzien en vaker zorg op afstand leveren waar dat kan. Het levert tijd op voor de medisch specialist, waardoor er ruimte komt voor andere patiënten. Bekijk hieronder de stuurpunten en definities.

Wisseltijden tussen operaties

Vertraging eerste operatie

Behandeling in dagverpleging ipv opname

Poli no show

Herhaalfactor

Herhaalconsulten op afstand

Toegangstijden voor operaties

Toegangstijden voor polikliniek

Betere behandeluitkomsten

Goede behandeluitkomsten zijn goed voor de patiënt en zorgen ook voor minder contacttijd van de medisch specialist na de behandeling. Naast winst voor de patiënt leveren ze dus ook een tijdsbesparing op voor de arts. Behandeluitkomsten om in beeld te brengen en op te sturen zijn samen met samenwerkende artsen bepaald. Vanuit verslaglegging vullen wij informatie aan middels textmining, om zo een compleet mogelijk beeld te geven zonder extra registratie. Behandeluitkomsten in de kliniek, bij de ingreep of op de poli worden hieronder beschreven.

Ingreep

Heroperatie OK

Herhaalde operatieve verrichtingen

Wondinfectie na ingreep

Kliniek

Ligduur

Heropname

Overplaatsing naar IC

Delier

Decubitus

Intensieve zorg laatste levensfase

Passende zorg

Binnen het thema passende zorg valt het aanvraag gedrag van medisch specialisten maar ook de passende zorg signaleringen.

Aanvragen

We geven we artsen inzicht in het aanvraaggedrag van hun vakgroep:

Passende zorg signaleringen

Medisch specialisten ontvangen op verzoek meldingen van toekomstige zorg die mogelijk niet passend is binnen de richtlijnen. Zo kan er dus een 100% bewuste keuze worden gemaakt of de zorg passend is of niet.

Passende zorg signaleringen

Benchmark

Alle stuurpunten zijn voorzien van een interne benchmark: het vergelijken van de specialisten van dezelfde vakgroep. ValueCare zet een externe benchmark in voor normstellingen op de stuurpunten van duurzaamheid, behandeluitkomsten en passende zorg. Dit geeft de artsen snel inzicht waar verbetering mogelijk is en waar ze het landelijk gezien al erg goed doen. Hoe onze benchmark werkt leest u hier:

Externe benchmark

Impact

Om snel te zien waar de grootste verschillen zitten tussen de getoonde realisatie tov benchmark waarde en te controleren voor de frequentie van voorkomen wordt er impact berekening gemaakt. Met deze weergave staan de potentieel interessante kolommen altijd boven aan.

Impact