Wondinfectie na ingreep

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valuecare logo 2024.png

Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Ingreep
Samenvatting

Een wondinfectie na ingreep is een postoperatieve infectie in het operatiegebied.

Door een wondinfectie moet een patiënt langer in het ziekenhuis blijven en is er een grotere kans op complicaties. Beiden dragen bij aan hogere zorgkosten voor het ziekenhuis. Door sturing op wondinfecties na een ingreep kan het ziekenhuis interventies inzetten om wondinfecties te voorkomen. Zo kunnen patiënten sneller herstellen waarmee het ziekenhuis kosten bespaart.

ValueCare definieert een wondinfectie na ingreep als zodanig wanneer de infectie binnen 30 dagen na de ingreep is opgetreden.

ValueCare geeft het percentage wondinfecties na ingreep weer per maand, per specialisme/specialist, per hoofdverrichting, en t.o.v. operaties per indicatoringreep (volgens RIVM).

Regelgeving / beleid
2022
Het ziekenhuis moet streven naar een zo kort mogelijke operatieve opnameduur. Daarbij moet het zorgpersoneel de contaminatie van de wond tijdens de operatie zo veel als mogelijk voorkomen. Na operatie moet het zorgpersoneel een goede postoperatieve wondgenezing zo goed mogelijk bevorderen. Het zorgpersoneel kan er voor kiezen profylactische antibiotica toe te dienen omdat die het infectierisico significant verminderen.

2022: SWAB - Richtlijn peri-operatieve profylaxe

2022: RIVM werkgroep infectiepreventie - Preventie van postoperatieve wondinfecties

2023
Het ziekenhuis moet streven naar een zo kort mogelijke operatieve opnameduur. Daarbij moet het zorgpersoneel de contaminatie van de wond tijdens de operatie zo veel als mogelijk voorkomen. Na operatie moet het zorgpersoneel een goede postoperatieve wondgenezing zo goed mogelijk bevorderen. Het zorgpersoneel kan er voor kiezen profylactische antibiotica toe te dienen omdat die het infectierisico significant verminderen.

2023: SWAB - Richtlijn peri-operatieve profylaxe

2023: RIVM werkgroep infectiepreventie - Preventie van postoperatieve wondinfecties

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. Het zorgpersoneel registreert in een gestructureerde vragenlijst of er al dan niet sprake is geweest van een wondinfectie binnen 30 dagen na operatie, uitgevoerd in een OK waarvan aangegeven is dat daar volledige anesthesie is toegepast. Deze informatie houdt het zorgpersoneel bij in het ziekenhuis informatie systeem.
  2. ValueCare gebruikt deze vragenlijsten indien beschikbaar, en past daarnaast textmining toe op de medische verslaglegging van het ziekenhuis (dit zijn ingevulde formulieren in het ziekenhuisinformatiesysteem). Dat betekent dat ValueCare gericht zoekt naar woorden die met wondinfecties te maken hebben. In samenspraak met haar ziekenhuizen stelt ValueCare een lijst met relevante woorden op. De woordenlijst en de wijze van zoeken verbetert ValueCare continu.  
  3. Op dit moment staat het percentage waarbij ValueCare wondinfecties aantoonbaar juist vaststelt op 95%. Dit is hoger dan veel bestaande methodes waarbij ziekenhuizen handmatig dossiers lichten en beoordelen. Bovendien biedt ValueCare aanvullende ondersteuning door twijfelgevallen door middel van een lijst ter validatie aan een arts voor te leggen.
Normstelling

ValueCare berekent per DBC diagnose het betreffende stuurpunt uit in de benchmark. Het ziekenhuis kan zich enkel met het eigen type ziekenhuis vergelijken (Academisch, algemeen of topklinisch). Omdat ValueCare de berekening van de benchmarknorm op basis van DBC-diagnose maakt, is er gecorrigeerd voor de verschillen in DBC diagnoses en de frequentie van voorkomen per ziekenhuis.

Sturing

Sturing op wondinfecties na ingreep kan de zorgkwaliteit verbeteren en kosten besparen. Afhankelijk van het type operatie kunnen wondinfecties een grote last vormen voor patiënten in termen van kwaliteit van leven. Voor het ziekenhuis is dit een economische last, omdat patiënten meer zorg nodig hebben en langer in het ziekenhuis liggen. Zorgprofessionals kunnen uitkomsten van operaties optimaliseren door o.a. te screenen op hoog-risico patiënten.

Het effect van sturing hangt af van ziekenhuisspecifieke situaties. Deze stuurindicator geeft houvast bij het bepalen welke interventies potentieel effect hebben, en bij het meten van deze effecten achteraf.

De volgende kwaliteitsindicatoren helpen bij het bewaken van de beleidsuitvoering rondom beperkende contaminatiemaatregelen tijdens operaties:

Percentage operaties met deurbewegingen binnen norm

Percentage operaties met temperatuur binnen norm

Percentage operaties met antibiotica binnen norm

Percentage operaties met tondeuse binnen norm

Percentage operaties met volledige POWI bundel binnen norm

ValueCare denkt graag met u mee over het verbeteren van de sturing in uw ziekenhuis. Mochten er op basis van bovenstaande nieuwe ideeën of suggesties voor controles ontstaan, laat het dan aan ValueCare weten via uw ValueCare contact.

Programmeerbare norm

Er is sprake van “Wondinfectie na ingreep” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle opgenomen patiënten waarbij ‘ja’ is ingevuld bij de vraag ‘wondinfectie’ tijdens de operatie

OF

Verslagen waarbij de woorden ‘infectie’, ‘ontsteking’, ‘ontstoken’, ‘geïnfecteerde’ voorkomen in combinatie met het woord ‘wond’

Blauwepijl.png

2) De zin in het verslag bevat niet een van de volgende termen of combinaties: ontkenningen; diagnostisch differentiaal; verwijzingen naar verleden tijd; bijvoeglijke naamwoorden; stopwoorden

Blauwepijl.png

3) Datum van wondinfectie valt binnen de 30 dagen na operatie


Logica: 1 en 2 en 3

Valuecare logo 2024.png